A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

ОСВІТА

День довкілля

Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів; від убитого заради бивнів слона десь у Центральній Африці до вирубаних декількох гектарів лісу у Карпатах. Та всеж головну загрозу довкіллю становить людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність.

08:26:28 05.04.2021

ДЕНЬ ЩАСТЯ

20 березня офіційно визнано Днем щастя в світі. Що  таке щастя, мабуть, запитувала себе кожна людина хоча б раз у житті. Для одних щастя – це любов, інші вважають, що добробут та гроші, треті кажуть, що здоров’я та життя. Учні Станіславчицького НВК   створили свій  рецепт щастя. Разом з класними керівниками вони  відвідали віртуальну  сонячну галявинку  щастя, де  висловили  своє бачення цього радісного почуття . Щастям вони важають СІМ»Ю, ЗДОРОВ»Я, ЛЮБОВ,ПРОФЕСІЮ,ШКОЛУ І МИР.  Молодші школярі  декламували щасливі вірші, а старша аудиторія ділилася досвідом, як радіти кожній хвилині життя! Для  усіх учнів провели  бесіду-пораду «Як бути щасливим». В ході заходу діти  прослухали легенду про щастя, згадали прислів’я та приказки про щастя,  малювали обличчя щасливих людей та заповнювали листівки- щасливки. По закінченню кожен учень  отримав смайлик  та символічну підкову на щастя, яку розфарбували на свій лад , а усім працівникам школи учні подарували сонечка з побажанням щастя.

12:20:03 22.03.2021

День поезії

Березень багатий на визначні події для книголюбів і всіх, хто щодня опановує мистецтво слова. І коли, як не весною, відзначати День поезії – свято словесної чуттєвості й довершеного вміння кількома словами висловити невисловлюване. Щорічно 21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії. А поезія Ліни Костенко  – це унікальне явище в українській літературі, і не тільки в українській, тому що такої глибини переживань і самокритичності сучасна література ще не знала. На нинішньому поетичному олімпі України серед інших майстрів слова вже кілька десятиліть живе вона як «нерозгадане чудо», «голос народу». 

12:17:02 22.03.2021

І РОЗВАЖИЛИСЬ, І ПОВЧИЛИСЬ

Щороку 17 березня  в Ірландії відзначають національне свято - День святого Патріка. Завдяки  веселим традиціям  і незвичайним  символам  воно  стало  широко відомим в усьому світі.  Ірландський жарт говорить, що в цей день кожен може стати ірландцем, якщо тільки захоче.

11:44:57 18.03.2021

НЕЗВИЧАЙНЕ СВЯТО

14 березня у світі щорічно відзначається одне з найнезвичайніших  свят - Міжнародний день числа «Пі». З цим числом ми зустрічаємося  вже в молодших класах школи, коли починаємо вивчати коло. Число «Пі» - це математична константа, яка виражає відношення довжини кола до довжини її діаметру. В цифровому вираженні "Пі" починається як 3,141592... і має нескінченну математичну тривалість. Вперше День числа «Пі» відзначили в 1988 році  в Сан-Франциско. Придумав це свято роком раніше фізик  Ларрі Шоу. Дату 14 березня він вибрав не випадково, адже у загальновідомому числі «Пі» цифри вказують на 3 (третій місяць в році), і 14 (число березня). Фізик зробив все можливе, щоб святкові події в честь цього числа були  яскравими і захоплюючими.

15:42:31 15.03.2021

Завершився Шевченківський тиждень

Є у нашій українській літературі імена, що увібрали в себе живу душу народу, стали часткою його життя.  Таким ім’ям для нас, українців, є ім’я Тараса Григоровича Шевченка, чия поезія от уже понад сто років викликає в людях почуття гордості і захоплення красою, своєю силою і народною мудрістю. Геніальний поет цілком справедливо посідає перше місце серед ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ, був і залишається духовним батьком нашого народу.  Вірші Тараса Григоровича Шевченка – це невичерпне джерело мудрості. Написані понад століття тому – поезії Шевченка особливі, зокрема тим, що актуальні й досі. Їх повинен знати кожен, адже "Кобзар" – це друга Біблія для українців. Попередній тиждень у Станіславчицькому НВК пройшов під назвою «Великий Пророк українського народу». Тематичний тиждень включав проведення літературних вікторин, знайомство з маловідомими фактами з біографії Т.Шевченка( зокрема, весна і її роль у долі поета), конкурс ілюстрацій до творів поета, і ,звичайно, конкурс читців Шевченкових поезій. Активну участь у заходах взяли усі учні школи. Приємно, що випускник позаминулого року Лимар Олександр подарував шкільній бібліотеці 4 малюнки- репродукції портрета Т.Шевченка та ілюстрацію до поеми «Тополя». Переможцями літературної вікторини стали Косован В., Рудоман Вл., Косачова Н.,Свиридюк К. ( 7 кл.), Шульга К. ( 5 кл.) та Полтавець Є ., Сабадаш О., Хитенко Р.( 9 кл.) Найкращими читцями поезій великого Кобзаря стали Цьома В. та Броварська Л. ( 9 кл.), а Камінський Б., Косачова Н. та Свиридюк К. отримали заохочувальні бали від слухачів. А ще і учні, і учителі школи разом з директором сільського Будинку культури  взяли участь у челенджі  #Шевченку 207,який проводиться за ініціативою губернатора Черкаської області Олександра Скічка.

15:40:52 15.03.2021

День добровольця

День українського добровольця — свято героїв та справжніх патріотів своєї землі, котрі у складний для країни час вирушили на її захист, що відзначається в Україні 14 березня. В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ ім. Кульчицького.

11:39:22 14.03.2021

Геній україського народу

Тарас Шевченко для кожного свідомого українця – не просто народний поет, талановитий митець, а й національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець, великий патріот та один з найбільших революціонерів нашого народу. Адже справді майже кожна сторінка «Кобзаря» – це палкий заклик любити свій народ і край, пророчий осуд усякої неправди і неволі, рішучий осуд насильства, релігійного лицемірства і соціальної несправедливості. І хоч минуло вже 207 років від дня його появи на світ, а значущість цієї постаті та його слів абсолютно не зменшилася.

15:23:48 11.03.2021

Завітали до бібліотеки з подарунком

     10 березня, в День пам’яті Тараса Шевченка, до Публічної бібліотеки завітали другокласники Матусівського НВК № 1 та учителька Марія Марочканець. Перш ніж знайомитись з бібліотекою, діти вручили директору Надії Коваль подарунок - лепбук, який виготовили своїми маленькими, умілими ручками.  Багатофункціональна розкладна папка присвячена Тарасу Шевченку. Тут і його біографія, і репродукції автопортретів, і ребуси, і спогади про поета та ще багато цікавої інформації, яка дуже красиво оформлена.    

10:54:15 11.03.2021

СВЯТО 8 БЕРЕЗНЯ

Земля зітхає ледве чутно І прокидається від сну… І березень дарує чудо, Розпочинаючи весну. З ледь відчутним весняним подихом приходить до нас чудове жіноче свято – 8 Березня. Цей день несе у світ ніжність і красу. Адже усе найдорожче, що є у нашому житті – щастя, радість, надія, кохання, пов’язане з жінкою. В переддень жіночого свята 8 Березня в Матусівському НВК√2 усі наші учні з трепетом готувались до свята. 1 - 4 класи  разом зі своїми класними керівниками підготували святкову концертну програму, окрім пісень, віршів,танців хлопчики привітали своїх однокласниць зі святом. Вихованці дитячого садочка"Малятко" привітали щирими словами своїх матусь, виготовили для  них святкові листівочки, вкладаючи в свою творчість любов до матусі. На святковій загальношкільній лінійці всі юнаки школи привітали вчителів, дівчаток, вихователів та всіх працівників школи зі святом. По класах відбулися святкові виховні години. Учні 5 -11 класів випустили святкові стінгазети, присвячені Міжнародному жіночому дню 8 Березня. Жіноче свято і весна Несуть з собою дні погожі. По всій землі, для всіх людей – Весна і жінка дуже схожі. Здоров’я, ніжності, тепла, Кохання всім бажаємо! Із першим святом навесні Матусівський НВК√2 Усіх жінок вітає!

10:22:04 09.03.2021

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь