A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

СКАЗ – НЕБЕЗПЕЧНА ХВОРОБА!

Дата: 11.04.2024 15:31
Кількість переглядів: 22

У першому кварталі поточного року епізоотична ситуація в області значно погіршилась. За даними державної регіональної лабораторії Держспоживслужби в Черкаській області зареєстровано 26 випадків сказу серед тварин, (в т. ч. 4 на територіях  Звенигородського району, зокрема 1 – в              с. Топильна Шполянської ОТГ), що становить 87,7% від кількості виявлених випадків за весь 2023 рік. Основна кількість випадків сказу реєструвалась серед собак та котів, які найбільш наближені до людей та являються для них головною небезпекою з інфікування збудником сказу. Однією з причин цього є відсутність контролю за виконанням правил утримання собак і котів, безвідповідальність власників домашніх тварин, особливо у приміській зоні. Крім того, це обумовлено низьким рівнем свідомості власників тварин, які відмовляються надавати своїх тварин для імунопрофілактичних  щеплень. 

     У  населених пунктах району велика кількість безпритульних тварин, які знаходяться в подвір’ях будинків, на територіях  дитячих закладів, шкіл, біля магазинів та інших місцях. Викликає занепокоєння відсутність настороженості у громадян, особливо дітей, при поводженні з ними. Часто можна бачити, що діти годують та граються з безпритульними тваринами, дорослі також намагаються надавати їм допомогу, лікуючи хворих тварин, при цьому отримують укуси, що в окремих випадках можуть коштувати їм життя.  

    Спеціалістами державної установи ветеринарної медицини з початку року в приватному секторі громад планово щеплено проти сказу  500 собак та  100 котів. В даний час, з метою попередження розповсюдження вірусу серед тварин, фахівцями державної ветеринарної служби та ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проведено епізоотичне та епідеміологічне розслідування випадку сказу у кота в с. Топильна.  Щеплено проти сказу домашніх тварин в селах Топильна, Терешки та продовжуються роботи в с. Лозуватка, які протиепізоотичною комісією Шполянської міської ради ОТГ признані загрозливими по сказу. 

     Сказ або гідрофобія (водобоязнь) – гостре особливо  небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людей, яке характеризується гострим перебігом, ураженням центральної нервової системи і закінчується летально. Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини при  укусі або потрапляння слини хворої тварини на пошкоджену шкіру або слизові оболонки. Зараження можливе також через предмети, забруднені слиною хворих тварин.

          Як розпізнати хвору на сказ тварину?  Головна ознака хворих тварин -  зміна поведінки, тварина боїться вживати воду (страждає на гідрофобію), втрата апетиту (внаслідок утрудненого ковтання ), млявість, слиновиділення. Такий період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть. Дикі тварини втрачають обережність, з’являються в населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на домашніх тварин, навіть людей.

Слина хворої тварини містить в собі вірус ще за 10 діб до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може і від тварин, які зовні виглядають здоровими.

Щоб уникнути небезпеки потрібно дотримуватись правил утримання домашніх тварин:

- не дозволяйте домашнім тваринам контактувати з вуличними, охороняйте їх від укусів інших тварин;

- щорічно вакцинуйте домашніх тварин проти сказу;

- виводити собак на прогулянку потрібно в наморднику та на поводку;    

- не чіпайте тварин з дивною поведінкою;

- не заводьте собак і кішок заради забави, не викидайте їх на вулицю.       

Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих навчальних закладів, закладів інтернатного типу, в парках та скверах,  приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати  на людей, вигулювати їх необхідно у спеціально відведених місцях.

Тварина, яка на вигляд абсолютно здорова, може виявитися зараженою  на сказ. Вірус зі слиною тварин виділяється на останніх днях інкубаційного періоду, який триває в середньому сім днів.  Тварина, яка покусала людину, власник тварини повинен її ізолювати та тримати на прив’язі (в клітці, вольєрі), про даний випадок негайно повідомити фахівця ветеринарної медицини, для того щоб  спостерігати за її станом, на протязі 10 діб з моменту укусу. Якщо тварина залишається здоровою та живою – це означає, що вона не інфікована вірусом сказу та загрози для людини не несе.

Пам’ятайте, якщо дотримуватись наданих порад, то можна запобігти укусів тваринами, а тим самим попередити захворювання, що передаються ними.

Заступник начальника управління -

начальник відділу безпечності харчових

продуктів та ветеринарної медицини

Звенигородського районного управління

ГУ ДПСС в Черкаській області                                                      Лариса ПОГАСІЙ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь