Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Чому офіційне працевлаштування важливе і як захистити свої права?

Дата: 03.04.2024 20:03
Кількість переглядів: 82

Питання «тіньової» зайнятості є надзвичайно актуальним сьогодні. Тому що від офіційно нарахованої заробітної плати та відповідно від сплачених внесків залежить набуття страхового стажу та права на пенсію.

Нелегальна зайнятість – це використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

В даному випадку роботодавець використовує найману працю без укладання трудового договору, іноді без офіційного оформлення відбувається стажування чи проходження випробувального терміну або здійснюється оформлення працівника на умовах неповного робочого часу у разі фактичного виконання роботи повний робочий час.

Небезпека зарплати «в конвертах» і «тіньової» зайнятості полягає в тому, що до бюджетів та державних фондів не надходять в достатньому обсязі кошти від сплати податків, зборів і внесків, а також в тому, що працівник втрачає страховий стаж для призначення пенсії та при досягненні пенсійного віку не зможе отримати пенсію, розмір якої буде відповідати рівню його реальної заробітної плати. 

Обираючи між легальним і нелегальним працевлаштуванням, працівнику необхідно врахувати, що тільки легальне передбачає такі права як:

  • право на вільний вибір професії та місця роботи;

  • гарантоване отримання грошової винагороди за виконану роботу;

  • безпечні умови та дотримання режиму праці;

  • право на відпочинок та оплачувану відпустку;

  • захист від незаконного звільнення;

  • соціальний захист у разі:

- втрати працездатності;

- у зв’язку з настанням нещасного випадку на виробництві,

- безробіття;

та гарантоване в майбутньому пенсійне забезпечення.

Кожен з нас має право жити в добробуті та мати умови праці гарантовані діючим трудовим законодавством.

Працівник повинен вимагати від свого роботодавця офіційного оформлення на повний робочий день та виплату заробітної плати відповідно до законодавства - прозоро і чесно.

Отримуючи заробітну плату менше мінімального рівня, людина позбавляється страхового стажу і відповідно – права на майбутню пенсію. 

Подбайте про своє майбутнє, не погоджуйтесь на неповну зайнятість та виплати у "конвертах"! 

 

В чому ж переваги офіційної зайнятості для роботодавців?

Саме від роботодавців залежить добробут найманих працівників, які допомагають розвивати бізнес.

Неформальна економіка і незадекларована праця сприяють створенню та існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які у повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Використання незадекларованої праці для роботодавця це додаткові витрати часу та ресурсів на навчання працівниківдосвідчені спеціалісти відмовлятимуться працювати на таких умовах або швидко знайдуть краще місце; проблеми з отриманням банківських кредитів та інвестицій; закритий вихід на нові ринки країн ЄС, Канади і ще кілька десятків країн, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю; у разі перевірки інспекції праці - істотні штрафи за порушення трудового законодавства.

Задекларовані працівники задоволені та мотивовані. Вони працюють краще, рідше змінюють роботу, більш ініціативні, ніж незадекларовані працівники.

Люди – найцінніший капітал будь якого бізнесу. Працюючи відкрито, роботодавець зможе проводити конкурси на вакансії. Офіційне працевлаштування, комфортні умови праці, соціальні гарантії, нормований робочий день, навчання та кар’єрний ріст – допоможуть йому залучити та втримати досвідчених фахівців.

Прозорі та законослухняні бізнеси мають більше можливостей отримати кредити для розширення справи, знайти українських й іноземних партнерів і вийти на фондові біржі.

 

Будьте здорові та робіть правильний вибір!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь