A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Відповідальність за мародерство та колабораціонізм

Дата: 28.03.2024 13:24
Кількість переглядів: 72

В Україні з 24 лютого діє воєнний стан, який було запроваджено через повномасштабного вторгнення росії. На жаль, під час війни знайдено та затримано багато колаборантів і мародерів. У зв’язку з цим, у країні почали діяти жорсткіші закони та покарання.

Верховна Рада запровадила більш жорстке покарання за мародерство під час воєнного стану та визначила покарання за колабораціоністську діяльність, яка розповсюджує проросійську пропаганду та допомагає окупантам.

Енциклопедія сучасної України визначає ці поняття таким чином:

Колабораціонізм (від франц. collaboration – співпраця, співробітництво) – усвідомлене, добровільне та зумисне співробітництво з ворогом у його інтересах і на шкоду своїй державі та її союзникам.

Мародерство (франц. maraudeur, від maraude – грабіж) – прихована або відкрита крадіжка військовослужбовцями та цивільними особами майна у мертвих або поранених у бою та після нього.

Що відноситься до колабораціонізму:

  • участь у збройному конфлікті на боці держави-агресора і НЗФ;

  • організацію та участь у проведенні інформаційних кампаній, а також публічні заклики, спрямовані на підтримку чи співробітництво з державою-агресором та окупаційною владою;

  • ведення господарської діяльності спільно з окупаційною владою;

  • організація та проведення під контролем держави-агресора виборів, референдумів;

  • організація масових заходів політичного характеру на підтримку держави-агресора;

  • вступ на посади в так звані органи окупаційної влади, якщо такі посади пов’язані з управлінням, прийняттям рішень на користь окупаційної влади;

  • передача матеріальних та нематеріальних ресурсів регулярним військам держави-агресора.

Кримінальний кодекс України доповнено статтею 111-1, яка передбачає, що колабораційна діяльність – це публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, до співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України. Карається позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Також тепер за грабежі, розбій та держзраду загрожує довічне ув’язнення.

Нині мародерство прирівнюється до злочину в особливо великих розмірах або вчиненого організованою групою.

Внесено зміни до статті 432 Кримінального кодексу, якими підвищується мінімальна межа покарання за мародерство. Відтепер викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених (мародерство), карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Змінами до Кримінального кодексу доповнено склади злочинів, передбачені у статтях 185 (крадіжка), 186 (грабіж), 187 (розбій), 189 (вимагання), 191 (заволодіння майном), кваліфікуючою ознакою – скоєння в умовах воєнного стану.

ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА ПРАВОВОЮ ДОПОМОГОЮ ЗА ЄДИНИМ ТЕЛЕФОННИМ НОМЕРОМ СИСТЕМИ БПД (дзвінки безкоштовні)  - 0 800 213 103


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь