A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Зміни щодо умов призначення допомоги на проживання для ВПО

Дата: 06.12.2023 09:36
Кількість переглядів: 173

24 листопада 2023 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 21.11.2023 № 1226, якою удосконалено механізм призначення допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Зокрема:

 

• для внутрішньо переміщених осіб, які звертаються вперше за допомогою та перебували за кордоном понад 30 днів і повернулись в Україну, надана можливість звертатися за призначенням таких виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну.

 

• для внутрішньо переміщених осіб, які раніше втратили право на допомогу через перебування за кордоном понад 30 днів та в подальшому повернулись в Україну після 01.08.2023 року, також надана можливість призначення допомоги лише за особистим зверненням через 15 робочих днів після повернення в Україну. Виплата в такому разі призначатиметься на 6 місяців.

 

• для внутрішньо переміщених осіб, які після 1 серпня 2023 року змушені повторно покинути свої домівки через обов’язкову/примусову евакуацію (в т.ч. через підрив окупантами Каховської ГЕС) зможуть отримувати допомогу іще протягом 6 місяців.

 

• надана можливість повторного призначення допомоги для осіб, які відмовились від виплати за умови, якщо:

 

після припинення виплати допомоги, житло людини було знищено або пошкоджено;

людина повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф, перелік яких затверджено Мінреінтеграції.

 

Слід зауважити, що даною постановою конкретизовано визначення первинного/повторного переміщення, а саме:

 

особа вважається такою, що звертається вперше, якщо до дня звернення їй не призначалася і не виплачувалась допомога відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022 № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам»;

переміщення вважається повторним, якщо ВПО повторно залишила або покинула своє місце проживання та перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії, або з тимчасово окупованих рф територій, включених до переліку територій, затвердженого Мінреінтеграції, а також, якщо внаслідок бойових дій знищено/пошкоджено (до ступеня непридатного для проживання) її житлове приміщення.

Одночасно для одержувачів допомоги на проживання ВПО запроваджено додаткові інструменти стимулювання внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування.

 

Зокрема, для тих ВПО, яким допомога призначатиметься з 01.12.2023 року, та які є непрацюючими особами працездатного віку, протягом трьох місяців після призначення вони повинні сприяти своїй зайнятості шляхом:

 

працевлаштування/реєстрації як фізичної особи-підприємця;

набуття статусу безробітного через Державну службу зайнятості;

взяття на облік фізичної особи, яка проводить незалежну професійну діяльність;

подання заяви для отримання допомоги на здобуття економічної самостійності/мікрогранту/гранту на створення або на розвиток власного бізнесу;

отримання ваучера на навчання.

 

Водночас, норма щодо необхідності сприяти своєму працевлаштуванню під час отримання допомоги на проживання не поширюється на тих ВПО, які:

 

є особами з інвалідністю І чи ІІ групи;

доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку/ тяжко хворими дітьми;

виховують трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядають за ними;

виховують малолітню дитину, що навчається он-лайн (повністю або частково), за умови документального підтвердження такої форми навчання;

доглядають за особою з інвалідністю І групи/дитиною з інвалідністю віком до 18 років; особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу або особою, яка досягла 80-річного віку;

надають соціальні послуги з догляду (за наявності документів:посвідчення або довідки) про отримання компенсації на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта про встановлення факту здійснення догляду.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь