A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

ВИПАЛЮВАТИ СТЕРНЮ ТА ІНШІ РОСЛИННІ ЗАЛИШКИ ЗАБОРОНЕНО!

Дата: 13.07.2023 15:50
Кількість переглядів: 101

Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж. Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових будинках. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. 

   Особливо небезпечно спалювати стерні на ланах, через які проходять високовольтні лінії електропередач. Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

  Пам’ятайте, що не можна випалювати стерню та інші рослинні рештки, розкладати багаття в лісі.

За спалювання сміття та трави передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність:

– за статтею 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) КУпАП громадянам загрожує штраф від 3060 до 6120 гривень, а посадовим особам — від 15 300 до 21 420 гривень;
– за статтею 152 (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів) КУпАП передбачено стягнення штрафів для громадян у розмірі від 340 до 1360 гривень, а для посадових осіб — від 850 до 1700 гривень.

– Стаття 245. ККУ Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу:

  • Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом — караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
  • Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
  • Фото без опису
     

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь