A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Кліщі не дрімають

Дата: 16.05.2023 23:04
Кількість переглядів: 102

    За інформацією ДУ «Черкаський ОЦКП МОЗ, в області погіршилась епідситуація з захворюваності на хворобу Лайма (Бореліоз), джерелом

збудника якої є дрібні та великі ссавці (пацюки, миші, тощо), птахи та рептилії, а  носіями - іксодові кліщі. Активність кліщі проявляють з ранньої весни до пізньої осені. У 15,2% із 197 досліджених екземплярів кліщів, відловлених при проведенні епізоологічного обстеження територій парків в населених пунктах області виявлено борелії. В 2022 році в області було зареєстровано 283 випадки хвороби Лайма, за 4 місяці поточного року – 29. В нашому регіоні щорічно реєструються випадки захворювань, в 2022 році - 6 та 1 випадок в травні поточного року. За результатами  аналізу, проведеного ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», територія Шполянщини, в т. ч. Шполянської ОТГ (м. Шпола, села: Кримки, Капустино, Журавка, Лебедин, Лозуватка, Мар’янівка, Надточаївка, Скотареве, Топильна, Товмач) та Матусівської ТГ (с. Матусів) відноситься до ензоотичних територій по захворюваності на хворобу Лайма та природній інфікованості кліщів бореліями. Для встановлення інфікованості кліщів бореліями та збудниками туляремії в поточному році фахівці Шполянського відділення Звенигородського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКП МОЗ» також долучилось до їх відлову, перша партія уже знаходиться на дослідженні у вірусологічній лабораторії ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

    Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз – це одне з небезпечних інфекційних захворювань, яке при відсутності лікування на ранніх стадіях, призводить до враження шкіри, суглобів, м’язів, нервової та серцево-судинної системи і, навіть, інвалідності. Першим проявом хвороби є почервоніння на місці присмоктування кліща, з’являється невелика червона пляма, що швидко колоподібно збільшується та мігрує на інші частини тіла, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща, на протязі доби віругідність інфікування  досить мала,  а в кінці третьої доби наближається до 100%. Від хворої людини до  здорової це захворювання не передається.

   З метою попередження епідемічних ускладнень з зоонтропонозних особливо небезпечних інфекцій, в тім числі і хвороби Лайма серед населення та тварин необхідно систематично проводити ефективні заходи щодо  покращення санітарного стану територій парків, місць відпочинку, прибережних зон, присадибних ділянок, тощо (прорідження,розчищення від сушняку, порослів молодих дерев і чагарників, викошування трави). З метою зменшення чисельності іксодових кліщів, враховуючи, що гризуни є їх прокормлювачами, важливе значення має систематичне проведення дератизаційних заходів. Доречі, лише 35,8% підприємств торгівлі та громадського харчування регіону забезпечують належну боротьбу з гризунами, не проводиться дератизація прибережних зон місцевих водойм.

    Одним із ефективних заходів проти укусів кліщів є використання, під час відпочинку на природі чи певних видах робіт, репелентів, одівання одягу 

світлих тонів, з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, голову потрібно покрити головним убором, прибравши під нього волосся. Після повернення додому слід зняти та оглянути одяг, тіло, свіжо зірвані рослини, інші предмети, на яких можуть знаходитись кліщі.

     У випадку, коли кліщ присмоктався, слід діяти так: для його видалення зверніться до найближчого медичного закладу, при неможливості – зніміть самостійно, дуже обережно, щоб не обірвати хоботок, змастивши будь-яким жиром. Пінцетом чи петлею з нитки, закріпленою між хоботком кліща та шкірою людини, повільно розхитуючи, витягніть разом з хоботком. Місце укусу продезінфікуйте 70% спиртом, 5% розчином йоду чи іншою спиртовмісною речовиною, руки ретельно вимийте з милом, зверніться до  сімейного лікаря для вирішення питання необхідності профілактики хвороби. Якщо кліщ живий, за бажанням, його можна дослідити в найближчих лабораторіях особливо небезпечних інфекцій, зокрема в ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ». Покладіть його в чисту ємність, яка щільно закривається, зі злегка зволоженим шматочком вати чи паперової серветки на денці та відправте на дослідження до лабораторії. Якщо це не можливо, то кліща слід спалити або залити окропом.

 

 

Завідувач Шполянського  відділення Звенигородського

районного  відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»          Марія Михайленко

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь