A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Новий штам “Омікрон”

Дата: 19.01.2022 15:43
Кількість переглядів: 502

   За повідомленням лабораторного центру, на території Матусівської громади виявлено перший випадок нового штампу "Омікрон".

   Новий штам, за даними наукових досліджень, має менший інкубаційний період, що в середньому триває три доби. Але ризик повторного зараження Омікроном вп'ятеро вищий.

   Світові тенденції свідчать про стрімке поширення нового штаму COVID-19 “Омікрон”. Наразі щодо нього ще тривають дослідження, проте вже можна виокремити симптоми, які найчастіше зустрічаються у хворих на вказаний штам. 

Зокрема, у 73% випадків зустрічається нежить, у 67,5% - головний біль, у 63,5% - втома. Також у 60% випадків спостерігається чхання та біль у горлі.

  Щоб знизити ризик зараження та подальшого поширення інфекції потрібно дотримуватися простих правил:

  • Одягайте маску правильно, вона має закривати ніс та рот таким чином, щоб між обличчям та маскою не було щілин.
  • Регулярно і ретельно обробляйте руки дезінфектором із вмістом спирту не менше 60% або мийте їх теплою водою з милом протягом 20–40 секунд. Це дозволяє знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі.
  • Тримайтеся від оточуючих на відстані не менше 1,5 метра. Під час кашлю, чхання або розмови, з носа або рота людини виділяються дрібні краплі, які можуть містити вірус. Перебуваючи занадто близько, ви можете вдихнути ці краплі і заразитися, якщо людина хвора COVID-19.
  • Уникайте місць великого скупчення людей. Там набагато вища ймовірність опинитися в тісному контакті з людиною, інфікованою COVID-19 і важче дотримуватися дистанції.
  • Якщо у вас підвищилася температура, з’явилися кашель і утруднене дихання, біль у горлі подзвоніть до сімейного лікаря. 

ВАКЦИНАЦІЯ ЗАХИЩАЄ ВІД ВАЖКОГО ПЕРЕБІГУ COVID-19 ТА РЯТУЄ ЖИТТЯ

  Дані  вказують на те, що людей, які завершили курс вакцинації, госпіталізують із коронавірусною хворобою у 5 разів рідше за тих, хто не отримав жодної дози вакцини або зробив лише одне щеплення. Вакциновані мають у 9 разів менший ризик померти внаслідок COVID-19 ніж невакциновані.

  В Україні зараз можна щепитися однією з чотирьох вакцин: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer та Moderna. Усі ці вакцини захищають від важкого перебігу COVID-19 та рятують життя.  Особливо важливо щепитися людям старшого віку, людям із супутніми захворюваннями, адже вони мають вищий ризик важко захворіти на COVID-19. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь