A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Дотримання вимог охорони праці при проведенні земляних робіт

Дата: 15.06.2021 15:47
Кількість переглядів: 204

Правильне, а головне безпечне виконання земляних робіт описано в багатьох нормативно-правових актах про охорону праці. І це не випадково, адже доволі часто в результаті порушень норм охорони праці під час виконання таких робіт виникають небезпечні ситуації, що тягнуть за собою трагічні наслідки.

Земляні роботи, в основному, виконуються під час будівництва або при ремонтно-відновлювальних операціях. Вони можуть проводитися ручним методом, а можуть із застосуванням засобів механізації: екскаватора, бурильної установки, засобів гідромеханізації. Основна вимога до підприємстваце виконання  земляних робіт на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, яка видається територіальним органом Держпраці.

У робочій зоні будівельно-дорожніх машин, які можуть використовуватися під час земляних робіт, не допускається виконання інших робіт і перебування працівників. Кордон небезпечної зони рухомого робочого органу складає 5 м. Ґрунт із виїмки (траншеї, канави), робочий інструмент та матеріали розміщують на відстані не ближче 0,5 м від бровки (зовнішнього краю) виїмки, при цьому не дозволяється відвалювання ґрунту на розташовані поруч зони, де проходять інші інженерні комунікації. Розміщення та переміщення будівельно-дорожніх машин повинно проводитися за межами призми можливого обвалення ґрунту виїмки. Не допускається розробляння ґрунту шляхом підкопування. Навіси або відшарування ґрунту, що виникає при розробці виїмки, своєчасно руйнують зверху (попередньо звільнивши зону обвалення від людей та інструменту), а виявлені в стінках виїмки валуни, велике каміння або великогабаритні залишки будівельних матеріалів видаляють. Під час розробки виїмки працюючі повинні розташовуватися таким чином, щоб не травмувати один одного робочим інструментом. Виїмку необхідно захищати від впливу поверхневих вод, розміщуючи відвали ґрунту з одного боку і облаштовуючи водовідвідні канали – з іншого. Швидкий приплив ґрунтових вод у виїмку вимагає штучного водозниження або примусового водовідведення, а для мулистих ґрунтів або в разі можливого винесення ґрунту підземними водами – шпунтового кріплення. Не дозволяється розробка без кріплення перезволожених піщаних, насипних (неущільнених) ґрунтів, а також допуск людей у траншею до встановлення кріплень у таких ґрунтах. При виконанні земляних робіт необхідно здійснювати постійний контроль за станом схилів або кріплень виїмки, проводити відповідні заходи проти обвалення ґрунту, особливо після зволоження атмосферними опадами (наприклад, зменшуючи крутизну схилів, посилюючи кріплення). Прохід у виїмку здійснюється через влаштований на рівну поверхню трап шириною не менше 0,6 м з перильною огорожею висотою 1,1 м (для вузької виїмки допускається використання приставних сходів). Не допускається пересування по елементах кріплення виїмки, а також перебування у ній без виробничої необхідності. 

У разі виявлення під час проведення земляних робіт не зазначених на планах і схемах кабелів, трубопроводів, підземних споруд, незнайомих предметів тощо потрітно негайно припинити роботи, довести до відома керівника робіт. Роботи розпочинати тільки після з'ясування характеру виявлених споруд чи предметів та отримання відповідного дозволу.

За появи шкідливих газів треба негайно припинити роботу, покинути місце роботи та повідомити керівника робіт.

Якщо трапився нещасний випадок потрібно надати потерпілому долікарську допомогу (самодопомогу) та повідомити керівника робіт, за необхідності викликати лікаря.

Пам’ятайте: дотримання всіх вимог є запорукою уникнення нещасних випадків при виконанні земляних робіт.

 

Страховий експерт з охорони праці Звенигородського відділення управління виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування України у Черкаській області Ткаченко Н.В.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь