A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Здорова тварина - безпечна продукція

Дата: 23.04.2021 09:32
Кількість переглядів: 580

       Щорічно ветеринарна служба приділяє значну увагу профілактиці спільних захворювань тварин і людей. Кожний рік весною  піддається діагностичним дослідженням та профілактичним щепленням  худоба, що належить приватному сектору району. Більшість людей-власників тварин із нетерпінням чекають на виводку тварин. Адже господарі перші зацікавлені, щоб корову перевірили на те чи інше захворювання, чи не захворіла вона за період стійлового утримання. Щоб знати і не боятися споживати молоко і молочні продукти членам сім`ї, щоб молоко пили і діти, і старенькі, щоб його продавали на ринку і здавали в державу, щоб покупці були впевнені і задоволені, що продукти одержані від здорової тварини і від такого молока ніхто не захворіє. Поряд із цим також можна отримати консультацію фахівців по утриманню, догляду за тваринами.

        На превеликий жаль,  не всі власники, що утримують  велику рогату худобу в своїх господарствах з розумінням відносяться до даного заходу і роблять все можливе для фальсифікації досліджень,  а саме - приховують наявне в дворі поголів’я, не проводять його ідентифікацію, особливо це стосується новонароджених бичків та теличок.  

         Всі  мають уявлення про таке захворювання, як лейкоз ВРХ - інфекційну  хронічну  хворобу пухлинної  природи. Внаслідок змін в інфікованих вірусом лейкозу тварин відбуваються зміни  якісних характеристик молока і м’яса та накопичення  в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. А джерелом інфекції являються хворі тварини.  У більшості випадків  вірус передається  контактно, з молоком, кровососними комахами, при порушенні правил асептики під час проведення ветеринарно-зоотехнічних заходів та інш. Набута інфекція є довічною. Й основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний, тобто виявлення антитіл  у сироватці крові тварин. Не можна не згадати і туберкульоз тварин. Відомо, що туберкульозом можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та різноманітних м'ясо-молочних продуктів. Часто хвору високопродуктивну тварину та не ідентифіковану скуповують бізнесмени і перепродують як здорову.

         Тому звертаємось до всіх власників тварин з проханням відповідально поставитись до проведення спеціалістами  ветеринарної медицини вищевказаних заходів. Тому, що тільки тоді ви будете мати гарантії про те, що  ваша тварина здорова і ви отримуєте від неї якісну та безпечну продукцію.

         А всім громадянам даємо пораду - якщо ви звикли скуповуватись не в магазині, а безпосередньо у приватних продавців, потурбуйтеся про свою безпеку самостійно – запитайте чи ідентифікована худоба, від якої вам пропонують придбати молоко, сметану та будь-який інший молочний продукт. Якщо тварина здорова, вам обов’язково повинні показати паспорт великої рогатої худоби. У разі відсутності документів на тварину, подумайте, чи готові ви поповнити ряди мільйонів хворих на туберкульоз, лейкоз та інші хвороби?

       За два тижні перед проведенням протиепізоотичних профілактичних заходів, які будуть проводитися, рекомендуємо власникам провести біохімічний аналіз крові, кормів, дегельмінтизацію тварин на гельмінтози, огляд шкіри тварин та інше. Адже при враженні тварин гельмінтозами спостерігається схуднення, зниження м'ясної та молочної продуктивності на 30%. Крім цього, при враженні тварин деякими видами гельмінтів можливе недостовірне проведення діагностичних досліджень на туберкульоз, і в цьому буде вина власника ВРХ.

    На вимогу власника  проведення цих заходів,  буде проводитися за окрему плату відповідно до тарифів.

На відміну від 2020 року в поточному році  розміри плати за послуги, які надаються територіальними органами та бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, розраховуються, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01 січня на 01.07 та 01.12 календарного року. Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 25.02.2021 №395 внесено зміни до наказу Мін-агрополітики від 13 лютого 2013року № 96. Державному ветеринару не заборонено брати кошти за послуги, які не є обов’язковими, як-от виклик, лікування, профілактичні щеплення, інші маніпуляції. Наприклад, є результат аналізу на лейкоз, який зроблено державним коштом, а селянин хоче, аби корову обстежили ще раз. Тож це дослідження вважатиметься позаплановим, і його господар має оплатити. Якщо ветеринар бачить, що корова неприродно схудла, може запропонувати дослідження на наявність гельмінтів або лікування, провести біохімічний аналіз крові, надати консультацію по утриманню, провести вітамінізацію та багато іншого. Ветеринар пропонує, а господар уже сам вирішує – погоджуватися на ці послуги чи ні. Власник корови, який сам споживає молоко, може робити  дослідження на скриту форму мастіту за окрему плату раз на рік, проте той, хто продає, – зобов’язаний щомісяця,отримувати довідку про проведене дослідження.

Якщо у Вас є сумнів щодо недобросовісного відношення ветпрацівника, можете звернутися до Шполянської районної лікарні ветеринарної медицини за адресою вул. Лазарева №11 а також можна отримати інформацію за телефоном 2-02-96. та викликати лікаря . Щеплення собак та  котів проти сказу безкоштовно.

Начальник Шполянської районної

державної лікарні

ветеринарної медицини

Володимир

ОВЧАРЕНКО

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь