A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Звернення Віктора Денисенка до жителів громади

Дата: 09.03.2021 08:47
Кількість переглядів: 2780

   У зв’язку з подіями, які сталися на початку листопада 2020 року, наслідком яких є пошкодження гідроспоруди на ставку «Скарбовий» та багаточисленними усними зверненнями від жителів громади щодо правомірності оренди даного ставу, надаю роз’яснення:

Я, Денисенко Віктор Іванович, житель села Матусів, зареєстрований як ФОП та здійснюю свою діяльність на території села Матусів, основний вид діяльності ( 03.22 ) – прісноводне рибництво ( аквакультура ). 17.03.2020 року ПП «Землеекспертцентр», що в м. Жашків, відповідно до рішення  Матусівської сільської ради від 29.01.2020 № 35-24/VІІ «Про проведення повторних земельних торгів у формі аукціону» було проведено всеукраїнський аукціон з продажу права оренди земельної ділянки площею 26.000 га, кадастровий номер 7125785200:01:001:1352 – цільове призначення ( 10.07) для рибогосподарських потреб.  Я став переможцем, згідно протоколу земельних торгів №21 від 17.03.2020 по продажу права оренди земельної ділянки. Після цього 17.03.2020 був підписаний Договір оренди водного об’єкта між мною та Матусівською сільською радою. Згідно Договору аукціону я, як переможець торгів, в триденний строк оплатив орендну плату за рік вперед: за землю – 29968,99 грн. , за воду – 8040,76 грн. та повністю оплатив витрати, які понесли організації та Матусівська сільська рада на виготовлення документації та підготовку і проведення аукціону – 76500 грн., на що є підтвердження (банківські квитанції). 06.04.2020 Договір оренди належним чином зареєстрований, індексний номер витягу про реєстрацію права оренди № 206112276 та переданий Денисенку В. І. згідно Акту приймання-передачі строком на 25 років.

  Відповідно до ст. 47 Водного кодексу України та п.32 Договору оренди водного об’єкта - рішенням сесії від 13.06.2020 № 41-32/VІІ були погоджені Правила загального водокористування на ставку «Скарбовий». Згідно Акту зарибнення я запустив  в став короп, товстолоб, амур та карась.

Для здійснення своєї господарської діяльності я отримав:

- від Державного агентства водних ресурсів України – дозвіл на спеціальне водовикористання від 17.06.2020 №125/ЧР/49д-20 ( згідно п.17 Договору оренди );

- нормативи гранично-допустимого скиду речовин на вказаному об’єкті ( ГДС);

- режим роботи водного об’єкта на 2020 рік, а даний час і на 2021 рік, видані Державним агентством  водних ресурсів України ( згідно п.17 Договору оренди).

Проте групою осіб розповсюджувалася інформація про незаконність оренди ставу «Скарбовий», підбурювання людей та донесення їм неправдивої інформації, яка не підтверджена жодним законним документом, крім їх слів.  Під керівництвом цих бунтарів був закиданий сміттям монах, зігнутий вал, пошкоджено гідроспоруду,  в результаті чого відбувається неконтрольований витік води і до сьогодні. Особи, що здійснювали це правопорушення відомі, наразі відкрито кримінальне провадження № 12020250300000397 від 21.11.2020 року за ст. 206 КК України, перешкоджання законній господарській діяльності, максимальна санкція за якою передбачає позбавлення волі на строк від 6 до 10 років. 

Про те, що мною не порушено жодної норми закону відображено в акті перевірки Державної екологічної інспекції центрального району від 19.11.2020 № 52/3/3/2020/ПЗ щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства. Також на підтвердження або спростування законності моїх дій був надісланий лист в Державне агентство рибного господарства України від 28.05.2020 № 2730/64/01-2020 щодо законного користування ставом «Скарбовий», що розміщений в с. Матусів. З відповіддю на цей лист, в якому говориться про законність мого права на став «Скарбовий», ознайомлювали ініціативну групу жителів громади.

Також інформую: відповідно до статті 1 Закону України «Про аквакультуру» аквакультура (рибництво) - сільськогосподарська діяльність із штучного розведення,утримання та вирощування об'єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції та її реалізації, виробництва кормів, відтворення біоресурсів, ведення селекційно-племінної роботи, інтродукції, переселення, акліматизації та реакліматизації  гідробіонтів,  збереження їх біорізноманіття, а також надання рекреаційних послуг;

рекреаційні послуги у сфері аквакультури – діяльність, пов’язана з  організацією відпочинку, в тому числі з наданням права на здійснення любительського та спортивного добування (вилову) об’єктів аквакультури, а також створення умов для спостереження за гідробіонтами з метою задоволення естетичних і пізнавальних потреб.

Стаття 6  Закону України «Про аквакультуру» передбачає, що об’єкти аквакультури, які розведені, утримуються та/або вирощуються суб’єктами аквакультури у межах наданих їм відповідно до закону в користування рибогосподарських водних об’єктів (їх частин), рибогосподарських технологічних водойм, перебувають у їх приватній власності.

Відповідно до частини 5 статті 13 Закону України «Про аквакультуру» для надання рекреаційних послуг у сфері аквакультури  з метою оздоровлення, відпочинку, екологічного виховання населення суб’єкт  аквакультури  (орендар)  визначає місця у межах наданих у користування рибогосподарських водних об’єктів (їх частин), рибогосподарських технологічних водойм. Рекреаційні послуги у сфері аквакультури можуть надаватися суб’єктом аквакультури на платній та безоплатній основі. Таким чином, питання надання рекреаційних послуг, в тому числі любительського та спортивного рибальства, визначення місць для надання таких послуг, а також їх платність або безоплатність встановлюється суб’єктом аквакультури ( особою, у користуванні якої знаходиться водний об’єкт).

Відповідно до статті 47 Водного кодексу України на водних об'єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об'єкт в оренду.

Основним документом, що регламентує любительське рибальство, є «Правила любительського і спортивного рибальства», затверджені Наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 N19. Правила регламентують норми лову,заборонені місця, терміни заборони  лову водних живих ресурсів, мінімальний розмір риб та інших водних живих ресурсів, дозволені та заборонені знаряддя і способи лову.

   Правила загального водокористування розроблені орендарем на підставі статей 47, 51 Водного кодексу України, статті 13 Закону України «Про аквакультуру».

З усіма  документи, які  перераховані в даній статті, я можу надати і з ними може ознайомитись кожен житель громади.

Також повідомляю, що протягом 4 років мною  проводився благоустрій навколо ставу «Скарбовий», хоч це не входить до моїх обов’язків:  3-4 рази на рік обкошував, загрібав, прибирав  близько 2га прибережної зони, установив 5 баків для сміття, змайстрував для відпочинку жителям стіл з лавами, відремонтовував дерев’яний настил до вишки; для очистки води ставка було завезено більше 10 тон негашеного вапна, для проведення дезенфікації водойми; Шполянською санепідемстанцією проведено травлю гризунів навколо ставу для запобігання поширенню хвороби лептоспіроз; при спуску ставу було зібрано з дна і вивезено 2 тракторні прицепи мусору - все це робилося за мої власні кошти для благоустрію та задоволення естетичних потреб  жителів громади.

Хоч вся риба, що знаходиться в ставку, згідно Закону України «Про аквакультуру» є приватною власністю орендаря, але я іду на зустріч жителям громади і дозволяю для місцевих жителів громади любительський лов риби у відведеному мною місці ( острів Кохання та міст до нього ) у вихідні дні ( субота та неділя ) на одну вудку не більше одного гачка. Дозволено аборигенні види риб: йорш, ротань, плітка в необмеженій кількості та карася – не більше 2 кг. безкоштовно. В інші дні лов риби дозволено тільки з дозволу орендаря ставка.

ФОП Денисенко В. І.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь