A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Подвиг під Крутами – символ національної честі

Дата: 29.01.2021 21:18
Кількість переглядів: 236

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921р. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова. З кінця грудня 1917 року загін Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького під командою сотника Гончаренка обороняв станцію Бахмач, важливий залізничний вузол на кордоні УНР і РСФРР. 27 січня 1918 до них надійшло підкріплення з Києва – 1-ша сотня новоствореного студентського куреня, складена з добровольців – студентів Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Шевченка), гімназистів старших класів українських гімназій на чолі з сотником Омельченком". Сьогодні Україна вшановує память Героїв битви під Крутами. І згадує історію боротьби, коли, за різними оцінками, від 70 до 100 молодих українських хлопців віддали свої життя за самостійність і свободу України. 103 роки минуло з часу тих трагічних подій, а боротьба з Росією за нашу незалежність та територіальну цілісність триває",

Не забувають юних захисників і в сучасні буремні дні.  Учні Матусівського НВК №1 , вшановуючи память юнаків- студентів, провели  тематичний захід « На Аскольдовій могилі  український цвіт».  В читальному заді шкільної бібліотеки відбулася година - реквієм «Кров і вогонь з’єднались в серцях молодих». Зі щемом у серцях читали учні прозові та поетичні твори в честь  «кіборгів».

Для молодших школярів проведена  година-реквієм «Кров і вогонь з’єднались в серцях молодих».

 Учні 5-6 класів запрошували на захід «На Аскольдовій могилі поховали їх…» .

Для учнів 9-11 класів проведена літературно-історична година «Крути – наша слава, наша історія»

Біля тематичних виставок «Подвиг під Крутами – символ національної честі» та «Ми вдячні їм за мирне небо» зупинялися погляди відвідувачів бібліотеки.

В  масштабах  всесвітньої  історії  Крути та визволення села –битви, що стали значним переломом .  Вони  не  є  зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації.

Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами та за визволення села Матусів, яке відбулося в ніч з 29 на 30 січня буде вічною. І нехай  смерть героїв  буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.


 

Слава, слава Україні і її народу,

Що своїм життям безцінним захищав свободу,

Що довідну самостійність розумом відстояв,-

Тричі слава Україні і її героям !

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь