Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Ботулізм – смертельне захворювання!

Дата: 21.01.2021 08:44
Кількість переглядів: 326

В минулому році епідемічна ситуація із захворюваності населення на ботулізм як в Україні так і Черкаській області залишалася напруженою. Випадки захворювань, які виникали за останні роки серед населення нашої області були пов’язані з вживанням в’яленої річкової риби та м’ясної тушонки, виготовлених в домашніх умовах. В районі останні випадки були зареєстровані в 2018, 2020  та на початку 2021 року. Фактори ризику заразитися існують постійно.

Ботулізм - це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння-апетитна в’ялена та копчена риба, консерви, виготовлені в домашніх умовах,виготовлені з порушенням технології.

Продукти, заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання.

Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин, рідше-6-14 і більше днів  після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. Чим коротший інкубаційний період, тим тяжче протікає захворювання. У хворих спостерігаються нудота, блювання, біль у животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки - погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Потерпілі з такими ознаками найчастіше звертаються до окулістів. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру, тому при перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу.

Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.

Намагайтесь самостійно не готувати в’ялену чи копчену рибу, не купувати її та консерви домашнього виготовлення на ринках та у випадкових осіб!

Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем-важливе не лише у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.

П А М Я Т А Й Т Е, хворобу легше попередити чим лікувати.

 

 

Шполянське  управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь