A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Ботулізм – смертельне захворювання!

Дата: 21.01.2021 08:44
Кількість переглядів: 289

В минулому році епідемічна ситуація із захворюваності населення на ботулізм як в Україні так і Черкаській області залишалася напруженою. Випадки захворювань, які виникали за останні роки серед населення нашої області були пов’язані з вживанням в’яленої річкової риби та м’ясної тушонки, виготовлених в домашніх умовах. В районі останні випадки були зареєстровані в 2018, 2020  та на початку 2021 року. Фактори ризику заразитися існують постійно.

Ботулізм - це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння-апетитна в’ялена та копчена риба, консерви, виготовлені в домашніх умовах,виготовлені з порушенням технології.

Продукти, заражені збудником ботулізму, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від доброякісних, тому не викликають будь-якої підозри під час споживання.

Захворювання найчастіше виникає через 12-36 годин, рідше-6-14 і більше днів  після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. Чим коротший інкубаційний період, тим тяжче протікає захворювання. У хворих спостерігаються нудота, блювання, біль у животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки - погіршення зору, роздвоєння предметів, сітка перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Потерпілі з такими ознаками найчастіше звертаються до окулістів. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру, тому при перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу.

Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.

Намагайтесь самостійно не готувати в’ялену чи копчену рибу, не купувати її та консерви домашнього виготовлення на ринках та у випадкових осіб!

Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем-важливе не лише у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.

П А М Я Т А Й Т Е, хворобу легше попередити чим лікувати.

 

 

Шполянське  управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь