A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Легальна зайнятість – соціальна захищеність.

Дата: 13.07.2020 23:41
Кількість переглядів: 315

Останнім часом усе частіше доводиться зустрічатися з таким явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин. Найчастіше таке спостерігається в галузях торгівлі, сфери обслуговування, транспорту, будівництва. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на працю, відпочинок, відсутності матеріального забезпечення у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, настання безробіття, пенсійного забезпечення. І це далеко не всі ризики для найманих працівників.

       Погоджуючись на роботу без оформлення, такий працівник автоматично та власноруч позбавляє себе права вимагати від роботодавця забезпечення належних умов праці, оплати праці на рівні, встановленому державою.

       Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє найманих працівників захисту від незаконного звільнення, отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати  заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку не менше 24 календарних днів, соціальну відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, додаткових відпусток, передбачених Законом України „Про відпустки”; права на оплату листка непрацездатності, права не залучатися до понаднормових робіт без згоди працівника, соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання; цілої низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством, призводить до втрати трудового та страхового стажу для отримання пенсії.

        На жаль, сьогодні багато працівників отримують офіційну зарплату на рівні мінімальної або меншу за мінімальну, а решту – у «конверті». Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформлюють на роботу погодинно, проставляють їм у табелі робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 годин на день. Відповідно й показують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять «у конвертах». В результаті людина втрачає велику частку майбутньої пенсії. Таким чином, роботодавці порушують права і гарантії працівників на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, які надані громадянам Конституцією України.

         Трудові      відносини     між   найманими     працівниками     та    роботодавцями (фізичними   і    юридичними    особами)     повинні       оформлятися        відповідно до  чинного   законодавства про працю,  що  в загальному виконується  роботодавцями  нашого району.  Але деякі роботодавці уникають легалізації трудових  відносин з працівниками. Найманий працівник при цьому втрачає гарантії працевлаштування і соціального захисту громадян, оплати і охорони праці, соціального, пенсійного та медичного забезпечення.

          З метою сприяння легалізації зайнятості в районі Шполянською райдержадміністрацією  створена та діє робоча група по легалізації найманої праці. З метою виявлення незаконного використання найманої праці робочою групою постійно проводяться рейди на території міста та району. Безпосередньо на робочих місцях проводиться перевірка легального використання найманої праці, зокрема перевіряються накази та трудові угоди на працевлаштування.   В разі виявлення порушення роботодавцю негайно вказується на необхідність терміново легалізувати найману працю шляхом зарахування найманого працівника на посаду згідно наказу (для юридичних осіб) або проведення реєстрації трудового договору з працівником (для фізичних осіб-підприємців) та фіксації договору в органах державної фіскальної служби.  

               

          Роботодавці    міста   та  району   повинні   памятати,  що  дотримання трудового законодавства   є  гарантією   стабільного  та   прибуткового   бізнесу  і   дасть  змогу уникнути  проблем   та   непорозумінь,   як   з   найманими   працівниками,  так   і   з контролюючими органами !    

 

                                                             Провідний юрисконсульт  Шполянської РФ

                                                             Черкаського ОЦЗ                            С.Щербак

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь