Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

30 та 31 січня минає 76 років від Дня визволення сіл Матусівської громади від нацистських загарбників

Дата: 31.01.2020 20:31
Кількість переглядів: 846

 

Однією з найбільш важливих дат для жителів Станіславчика та Матусова є День визволення від німецько-фашистських загарбників. Це -день коли ми згадуємо горе і біль, які пережили наші односельці, а також це - день всеохоплюючої радості звільнення від окупантів.З метою вшанування пам’яті воїнів, які загинули за визволення сіл, відбулося покладання вінків до братських могил, в навчальних закладах громади пройшли історичні години, урок-реквієм, в сільських бібліотеках представлені тематичні книжкові виставки.

Пам’ять… Вона нетлінна і вічна. Вона звертається до нас зі старих фронтових фотографій, з тих речей, що зберігають колишні фронтовики, і не дає забути жодної героїчної сторінки історії перемоги над ворогами.

Село Станіславчик було окуповане  1 серпня 1941 року. 209 жителів села пішли на фронт і приймали участь у бойових діях. Станіславчик визволено від німецьких загарбників 30 січня 1944 року. За звільнення селавоювали воїни 212-го мінометного полку під керівництвом  гвардії  полковника Костянтина Івановича Тимошенка.Загинуло 107 героїв, імена 13-ти з них – відомі.Всі вони похоронені в братській могилі.

31 січня 1944 року о 12 годині ранку військами ІІ-го Українського фронту було звільнено від фашистівсело Матусів. За кілька днів до цього в селі з’явились 12 радянських розвідників, але вони потрапили до рук ворога і при відступі фашистів були розстріляні. Радянські війська вступили в село розгорнутим фронтом від села Лебедин, яке було звільнене ще 26 січня. Учасник визволення села Михайло Миколайович Гітіс згадував, що 57-й окремий танковий полк, прорвавши оборону ворога, першим ввірвався в село. Танки, досягнувши берега річки, не зуміли її форсувати і зав’язали артилерійську дуель з ворогом, що розташувався на протилежному боці.Фашисти втратили в цьому бою багато техніки і живої сили. Вони поспішно відступили в напрямку станції Цвітково, а потім Корсунь-Шевченківського, де й були знищені.

В боях за звільнення села смертю хоробрих полягли 136 воїнів Червоної армії. Вони поховані у чотирьох братських могилах, над якими тепер стоять пам’ятники.

Сила духу, героїзм та мужністьзахисниківнашого краю завждизалишатьсяв людських спогадах. Ми схиляємо голову перед пам’яттюзагиблих, висловлюємовдячність і повагу живим, згадуємо тих, хто не повернувся з війни.  

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь