A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Дата: 16.12.2019 17:48
Кількість переглядів: 286

День встановленийзгідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертимзруйнованименергоблоком ЧАЕС.

Як відомо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильськійатомнійелектростанції, що на Київщині, сталасянайбільша в історіїлюдстватехногенна катастрофа – Чорнобильськааварія. Лише завдякисамопожертвіліквідаторівнаслідківкатастрофи, багато з яких заплатили за цевласнимжиттями і здоров’ям, вдалосялокалізуватиаварію та врятуватикраїну і світвідрадіаційногозабруднення. За різнимиданими, протягомлише одного місяцяпісляЧорнобильськоїкатастрофивідотриманогоопроміненнязагинуловід 30 до 200 пожежників і працівників АЕС.

На початковому етапізусиль з мінімізаціїнаслідківвеличезноговикидурадіоактивнихречовин до робітзалучалисявійськовослужбовцістроковоїслужби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезнийобсягробітвиконувализалученівійськові запасу та вільнонайманіпрацівники. За неповнимиданими, через чорнобильськиймайданчикпройшлипонад 600 тисячосіб. Працюваливахтовим методом – приїздилиодні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад. На змінуприїздилиінші.

Задлязапобіганнярозповсюдженнюрадіаціїнаприкінці 1986 року зруйнований реактор накрилиспеціальним «саркофагом». За оцінкамиспеціалістів, під ним залишилосяблизько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а такожзначнакількістьрадіоактивнихречовин, якіскладаютьсяіззалишківзруйнованого реактора. Зміркуваньбезпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС булоприпинено. Водночасоб’єкт «Укриття», зведений у 1986 році, поступоворуйнувався.

Аварія на ЧАЕС увійшла в історію людства як наймасштабніща  ядерна катастрофа. Немає достовірних даних про кількість людей, які постраждали або загинули внаслідок аварії на ЧАЕС. Наслідки тієї жахливої події людство відчуває на собі і сьогодні. Та найбільшої шкоди мирний атом, який вийшов з-під контролю людини, заподіяв тим, хто мужньо боровся із пожежею на четвертому енергоблоці, голими руками розкидаючи  палаючий радіоактивний графіт.

13 грудня в МатусівськомуНВК № 1 було проведено захід, присвячений вшануванню пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.Увазі учнів було запропоновано переглянути фільм «Чорнобиль», у якому описані трагічні події масштабної катастрофи на ЧАЕС та показані історії людей, які боролись із наслідками аварії. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі.

Пам'ять немає строку давності. У наших серцях, у серцях прийдешніх поколінь житимуть імена тих, хто собою захистив світ від атомного лиха, хто передчасно пішов від нас, уражений Чорнобилем. Схилимо голови , вклонімся їм низько…

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь