A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Заслужений академічний Зразково – показовий оркестр збройних сил України в Матусівській ОТГ

Дата: 10.05.2019 21:17
Кількість переглядів: 906

7 травня напередодні Дня памяті та примирення та Дня Перемоги у Другій світовій війні, в рамках Всеукраїнського патріотично – мистецького проекту «Армія з народом», який проходить з 6 по 14 травня 2019 року на Черкащині, в Матусівському СБК відбувся концерт Заслуженого академічного Зразково – показового оркестру збройних сил України, його солістів та фольклорного гурту «Святовид».  Виступ оркестру нікого з присутніх в залі  не залишив байдужим. Музика і пісні в виконанні солістів оркестру пронизували і переповнювали глядачів неймовірними емоціями. Адже всі вони сповнені любовю до України, до людей, патріотизмом та прекрасними ліричними нотами. Оплески затихали на лічені секунди, а потім вибухали з новою силою. В залі було багато дітей,  які, затамувавши подих,  дивилися виступ оркестру. Ніхто не зчувся, як швидко пробіг час. Дуже добре і важливо, що жителі Матусівської ОТГ і навколишніх сіл  мають можливість відвідувати такі концерти, які наповнюють нас енергією, позитивом, гарним настроєм.  Шкода, що не всі це розуміють і не знаходять часу, щоб прийти,  відпочити і послухати прекрасну музику, яка ще довго буде відлунюватися в наших серцях.  

Історія Заслуженого академічного Зразково – показового оркестру збройних сил України

 

Колектив створено на підставі наказу Наркому Оборони (№ 071 від 1944 р.), постанови ВР КВО (№ 040 від 14.05.1945 р.) та директиви ОРГ (1/87839 від 31.10.1945 р.). Організатором та першим начальником оркестру був майор Дем'ян Літновський.

Виступаючи з концертами перед військовослужбовцями та цивільним населенням, оркестр відігравав значну роль у розвитку військово-музичного мистецтва. Успіх до колективу прийшов у 60-х рр. ХХ ст.. Популярність забезпечили висока професійна майстерність та різноманітна концертна діяльність — виступи на українському радіо і телебаченні, в концертних залах, озвучення документальних та художніх кінофільмів, записи грамплатівок, постійна участь у військових парадах. З оркестром виступали видатні диригенти і музиканти — С. ЧернецькийМ. НазаровМ. КондратюкС. ТурчакД. ГнатюкЄ. ЧавдарБ. РуденкоН. Рахлін та інші.

Новий напрямок творчої діяльності оркестру пов'язаний з проголошенням Незалежності України. На перше місце виходить популяризація української музики. З 1991-го року, після його затвердження згідно директиви командувача Генштабу ЗСУ в травні 1992 р, оркестр пройшов декілька стадій реформування:

  • Окремий показовий оркестр Міністерства оборони України (від травня 1992);
  • Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України (з лютого 1995);
  • Заслужений академічний оркестр України Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України (з 2008).

Наразі оркестр є постійним учасником військових парадів, державних, професійних та мистецьких заходів, які проводяться не лише у столиці України, а й у інших регіонах держави, забезпечує почесні зустрічі іноземних делегацій.

Репертуар оркестру передбачає смаки різних вікових груп, а головне — популяризує українську музику, пісні, марші, класичні твори українських та зарубіжних композиторів. Різноманітність жанрової палітри, а саме — духовий оркестр, диксиленд, вокально-інструментальний гурт, ансамбль народної музики «Святовид» і окремі солісти-вокалісти — дають можливість виступати з концертами класичної, сучасної і народної музики, брати участь в різноманітних військових церемоніалах, шоу-спектаклях, концертах, фестивалях.

Оркестр записується на радіо і телебаченні, бере участь в озвучуванні документальних і художніх фільмів. Записи колективу зберігаються на грамплатівках та магнітофонних стрічках, що зберігаються в фонотеках Українського радіо і телебачення. Оркестр став першим виконавцем Гімну України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь