Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

День пам’яті жертв голодомору

Дата: 25.11.2018 16:56
Кількість переглядів: 594

 В Матусівському НВК №1 та Станіславчицькому НВК вшанували пам'ять жертв голодомору. Щорічно цей день відзначається в Україні в четверту суботу листопада.  

    Минуле століття пронеслося над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933, 1947років. Такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства. Законом від 7 серпня 1932року заборонялося збирати колоски на полі навіть перед їх заорюванням. За збирання колосків звинувачений «карається не нижче п’ятьох років ув’язнення в далеких таборах з конфіскацією майна, аж до найвищої  міри покарання озстрілу)».                                                                     

   На відкритій виховній годині, з переглянутого відеоматеріалу, школярі Матусівського НВК №1 познайомилися із страшними сторінками історії України, зрозуміли причини і наслідки голодомору.

   На столі рушник, хліб, колоски, запалені свічки. Книжкова виставка «Жнива скорботи» розкрила сторінки страшного  лихоліття.  Скупі сльози котилася по дитячих обличчях, коли вони чули:

Спіте діти, спіте міцно,

Янгол Божий на порозі,

Вже не буде їсти хтітись,

І не будуть пухнуть ноги.

Натопила маковинням,

Затулила міцно і комин,

І в тумані темно-синім,

Заспіваю колискову:

Спи, синочку, горе-ласко,

   Засинай…навіки, доню. 

     З голоду пухли і вмирали діти, чоловіки й жінки працездатного віку, часто-густо вмирали цілими родинами. Малеча бродила і повзала у пошуках чогось їстівного. У людей розпухали обличчя, ноги, животи. Померлих, а часто ще й живих, звозили, скидали у ями і закопували. Голод охопив усю Україну, та голодне лихоліття найбільше вразило дітей. Третина всіх померлих від голоду – діти. Вони виявились найменш захищеними, не брали участь у колгоспному виробництві, а відтак, не отримували рятівних 100-300 г хліба на працюючого.

  Прагнучи врятувати від голодної смерті хоча б дітей, батьки, спасаючи життя, залишали своїх дітей на вокзалах, лікарнях, у містах, надіючись, що діти попадуть в дитячий будинок чи лікарню і таким чином – виживуть.Урок «Памяті і Скорботи» в Станіславчицькому НВК розпочався із виступу вчителя історії Бойка В.І. він провів екскурс у минуле століття, нагадав дітям і вчителям про передумови жахливої трагедії та прокоментував кадри відеофільму «Україна… Голод…». У виступах учнів 5-9 класів бринів непідробний біль за всіма невинно померлими: «Прости, небо! Прости, земле! Простіть, зорі! Всі сили небесні й земні, простіть муки і божевілля мого народу! Ту моторошну дику ніч, усі жахи, небачені від Сотворіння Світу, простіть!»

    Наш найсвятіший обов’язок сьогодні – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих під більшовицькою владою.  Пам’ять про тих, хто не дожив, пам’ять про тих, хто недолюбив, пам’ять про живих і ненароджених.  Згадуючи одного – пам’ятаймо про мільйони. Ми впевнені – Україна пам’ятає.

   Нехай у мільйонах маленьких вогників згорить страшний спадок голодомору.  Нехай у цьому полум’ї згинуть нещирі частинки душі кожного з нас. І буде шлях у майбутнє прямим і світлим. Ми хочемо, щоб про це ніколи й ніхто не забував!  Тому що ніхто не має права про це забути!

Хай же пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави, на власній землі!

   Свіча мільйонів замордованих голодною смертю погасла в далекому 1933. Ми ж з вами можемо запалити свічку тільки для світлої пам’яті і щоб зігрілися душі убієнних голодом та політичними репресіями.

Ми також запрошуємо всіх присутніх приєднатись завтра до всеукраїнської акції „Засвіти свічку”, яка відбудеться о 16 годині. Хай кожен з вас запалить свічку пам’яті, в знак вшанування невинно замученого голодом українського народу.

Хай світло від свічки у небо летить

Хоча б одну душу зігріє в цю мить

Щоб душа ця загублена спокій знайшла

І у вічність до Бога вона відійшла.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь