A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Свято Хеловін в Матусівському НВК №1

Дата: 05.11.2018 18:40
Кількість переглядів: 581

  Геловін (Хеловін; Хелоуїн; Хеллоуїн) - сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського. Святкується в ніч проти 1 листопада. Найгучніше відзначається у СШАКанадіІрландії та Великій Британії. Не будучи державним святом, за популярністю Хелоуін поступається лише Різдву. В Україні набуває поширення після здобуття незалежності.

    Під час святкування Хелоуіну відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми, відвідування тематичних костюмованих вечірок, прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза, цукрування яблук, розведення вогнищ, виловлювання яблук з відра, розігрування, розповіді моторошних оповідок, перегляд фільмів жахів тощо.

І те, що в цей день дітлахи перевдягаються у різноманітні костюми, деколи й не дуже "світлі" та "добрі", ще нічого не означає. Адже ви забуваєте, що окрім чортенят і вампірчиків, на вулицях можна зустріти також Білосніжок та суперменів.

   Незмінним і найвідомішим символом Хелловіну є, так званий, Ліхтар Джека. Це гарбуз із вирізаним обличчям і сяючими оченятами. З ним пов'язана не менш цікава легенда. Розповідають, що жив колись в Ірландії коваль на ймення Джек – пиятик і скнара. Однак хитрому парубку вдалось двічі обдурити диявола і вторгувати собі кілька років життя. Коли ж таки прийшов його час, Небеса не бажали прийняти Джека, а через договір з Дияволом до пекла він потрапити також не міг. Душі чоловіка довелось блукати землею. На останок Джек одержав тільки 2 розпечені вуглинки, які помістив у гарбуз замість ліхтаря. Одні кажуть, що цей подарунок дали йому Небеса, аби він міг відлякувати Диявола. Інші стверджують, що це був останній дарунок з пекла, який мав освітлювати йому шлях у вічній темряві. У будь-якому випадку, цей специфічний ліхтарик використовують для тих же цілей, що й перевдягання – захист від нечисті.

    Учні Матусівського НВК №1 не стали чекати ночі, а з самого ранку вже бігали по школі з розмальованими обличчями та в дивних костюмах. Найбільше, чого вони бажали – щоб нечисть не зайшла до їхніх класів.  

Учитель англійської мови Постоленко І.В. провела урок, присвячений цій даті. Заняття було дивним , насамперед, тому, що діти були з синцями, краплями крові,  з накинутим на плечі павутинням. Учні розповідали легенди про  свято, розгадували кросворди, декламували вірші. І їм не було страшно бачити поруч знівечене обличчя чи самого Дракулу. 

    Учні молодших класів разом із вчителями Шаповаловою М.О. та Мазур Н.В. провели позакласний захід , на якому малята вирушали на пошуки очей монстра, розбирали це страхіття на частинки,  танцювали з відьомськими атрибутами.

    Старшокласники не поступилися меншим. Дві команди «Плюс- мінус» та «Черепушки» зійшлися у «нечистому» поєдинку.  Маски були неповторними. Художньої вигадки підліткам не бракувало. Танці на мітлах, перенесення очей диявола, створення мумій, виготовлення кігтів страшилищ визначили переможця. Ними стали найстрашніші.  Бал у сатани не залишився без наймістичнішої парочки – Міс та Містера Хеллоуін (Короткова Людмила та Семчак Руслан). Дивні створіння відсвяткували, а у школярів залишилися неперевершені враження та бурхливі емоції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь